• Fire Suppression System

سیستم فوم

برای مقابله با حریق های حاصل از مایعات قابل اشتعال و بخارات آنها، نیازمند استفاده از سیستم های فوم اتوماتیک هستیم. این سیستم ها از بخش های استاندارد ذیل تشکیل شده اند :

پکیج تولید فوم (Foam Generation Package)

در این بخش می توان جهت ذخیره سازی و اختلاط آب و فوم را از سیستم های ذیل استفاده نمود:

  • بلدر تانک تا ظرفیت 20،000 لیتر بصورت افقی یا عمودی به عنوان مقرون بصرفه ترین سیستم تولید فوم. این سیستم شامل یک عدد تانک ذخیره تحت فشار، یک عدد تیوب فوم و یک عدد میکسر می باشد. بدلیل قطعات متحرک کم این سیستم حداقل نیازمندی به تعمیرات و نگهداری را لازم خواهد داشت.
  • سیستم فشار متعادل (Balanced Pressure proportioning) : که شامل پمپ فوم با موتور برقی یا دیزلی، میکسر، شیر بالانس فشار، مخزن اتمسفریک و لوله کشی و شیرآلات کنترلی می باشد. این سیستم برای یک یا چند مصرف کننده با مصرف مشابه، دقیق ترین درصد اختلاط آب و فوم را تضمین می نماید و در حین عملیات نیز می توان بارها و بارها مخزن آن را با مایع فوم پر نمود.
  • سیستم فشار متعادل بر خط (Inline-Balanced Pressure proportioning) : این سیستم مشابه سیستم بالاست با این تفاوت که شیر بالانس فشار بر روی هر میکسر بصورت جداگانه نصب شده است. این سیستم توانایی پاسخگویی به مصرف کنندگان با مصارف مختلف فوم (از نظر دبی مورد نیاز) را در زمان واحد داراست. برای مثال اگر جهت حفاظت تانک های ذخیره با قطرهای مختلف در یک تانک فارم نیازمند یک سیستم مرکزی باشید این سیستم بهترین و دقیق ترین گزینه می باشد.
  • سیستم فوم دوزینگ (Foam Dosing System) : به مانند دو سیستم بالاست با یک تفاوت که نیروی محرک پمپ تزریق مایع فوم بوسیله یک توربین آبی که در مسیر آب آتش نشانی قرار دارد تامین می گردد. دقت تزریق فوم در این سیستم بالاست ولی به دلیل قرارداشتن توربین آبی در مسیر خط آب، سیستم نیازمند محاسبات هیدرولیکی دقیق و در نظر گرفتن ملاحظاتی جهت عدم ضربه آب به پره های توربین می باشد.

تجهیزات هوادهی و تخلیه فوم (Discharge Outlet Devices)

این تجهیزات بسته به نوع خطر مورد محافظت متفاوت می باشند.

  • فوم چمبر (Foam Chamber) : جهت هوادهی و تخلیه فوم در تانک های ذخیره سقف ثابت ویا دارای سقف شناور داخلی از روی دیواره مخزن از این تجهیز استفاده می گردد.
  • High Backpressure Foam Maker : جهت هوادهی و تخلیه فوم در تانک های ذخیره سقف ثابت به روش تزریق از کف مخزن از این تجهیز استفاده می گردد.
  • فوم پورر (Rimseal Foam Pourer) : جهت هوادهی و تخلیه فوم در تانک های ذخیره سقف شناور از آن استفاده می گردد.
  • ژنراتور فوم پرتوسعه (High Expansion Foam Generator) : جهت تخلیه فوم با توسعه بالا (نسبت هوادهی حجمی بین 200 تا 1000 برابر) از این تجهیز استفاده می شود.

  • اسپری نازل فوم (Foam Spray Nozzle) : جهت تخلیه فوم در انبارهای مسقف و یا پمپ های حامل مواد مشتعل شونده می توان از اسپری نازل فوم استفاده نمود.

مایع فوم(Foam Concentrate)

مایع فوم مورد نیاز با توجه به طراحی صورت گرفته در خصوص نوع حریق، درصد اختلاط با آب، استفاده برای مواد حلال یا قطبی می تواند از سازندگان مختلف انتخاب و ارائه گردد.

این فوم ها بر اساس درصد اختلاط با آب نیز طبقه بندی می شوند. برای مثال فوم جهت نسبت اختلاط 3% با آب، با فوم 6% متفاوت می باشد که در هنگام خرید باید مشخص گردد. 

انواع مایع فوم:

  • FP : فوم فلوئورو پروتیین که ساده ترین فوم موجود در بازار و از هیدرولیز پروتیین حیوانی و اضافه کردن مقداری مواد پایدار کننده فلوئورین بدست می آید. حجم کف خوب، قدرت خوب خاموش کنندگی و ارزان بودن آن از مزایا این نوع فوم می باشد.
  • FFFP : این فوم بر پایه فوم FP می باشد با این تفاوت که با اضافه شدن مواد پلیمری، روانی حرکت فوم بر روی سوخت تسهیل شده است. این فوم بهترین گزینه برای حریق های سنگین مواد نفتی می باشد.
  • AFFF : فوم پایه شیمیایی که بهترین خصوصیات حرکتی بر روی سوخت مایع و بالاترین زمان نگهداشت فوم از مهمترین مزایای این نوع می باشد.
  • High Expansion : این نوع فوم، مخصوص استفاده در سیستم های فوم پرتوسعه می باشد.
  • (Alcohol Resistant Foam (AR: بدلیل ترکیب مایع فوم با آب قبل از اعمال بر روی سطح حریق، در صورت استفاده از فوم های معمولی بر روی حریق های حاصل از مواد حلال و یا قطبی، این مواد آب موجود در فوم را در خود حل کرده و سبب عدم کارایی فوم می شوند. لذا تمامی فوم های مذکور دارای نوع AR می باشند که می توانند در حریق های ناشی از اینگونه مواد موثر باشند.