• Fire Suppression System

سیستم دیلوج اسپری

برخی از خطرات حریق موجود در نواحی صنعتی را می توان با استفاده از اسپری آب کنترل و اطفا نمود. برای مثال موثرترین روش اطفای حریق در ترانسفرمرهای روغنی استفاده از سیستم اسپری آب با استفاده از نازلهای پرسرعت می باشد. مثال دیگر این سیستم ها استفاده از اسپری آب بر روی سطح خارجی تانک های ذخیره مواد سوختی جهت کاهش درجه حرارت سطحی آنها می باشد.

در این سیستم، آب از طریق انشعاب از شبکه زیرزمینی به یک شیر کنترلی به نام دیلوج ولو منتقل می شود و پس از عملکرد این شیر جریان آب بصورت سیلابی و از طریق لوله کشی به سمت اسپری نازل های تعبیه شده در محل مورد حفاظت حرکت کرده و از طریق آنها بر روی محل حریق اسپری می شود.

ادوات کلی مورد استفاده در این سیستم ها به قرار ذیل می باشند:

دیلوج ولو

شیر سیلابی یا دیلوج ولو (Deluge Valve) یکی از اصلی ترین اجزای سیستم های آب و فوم می باشد که وظیفه بازکردن سریع مسیر آب و فوم را برعهده دارد. راه اندازی شیر به کمک ارسال یک سیگنال الکتریکی از طریق کنترل پنل F&G یا اعلان حریق به شیر برقی مستقر بر روی تریم دیلوج ولو انجام می پذیرد. به محض دریافت سیگنال تحریک، شیر برقی مسیر آب محبوس بر روی کلاهک دیلوج ولو را باز کرده و سبب تخلیه این آب می گردد پس از تخلیه فضای دیافراگم یا کلپر بالای شیر از آب، فشار آب خط باعث باز شدن شیر دیلوج و انتقال جریان آب به لوله کشی می گردد.

این شیرها دارای جنس بدنه مختلف برای سازگاری با شرایط آب و هوایی محیط نصب و کیفیت آب مورد استفاده در سیستم آتش نشانی می باشند. چدن، کربن استیل، آلیاژهای برنز و استنلس استیل از عمده مواد مصرفی در ساخت بدنه دیلوج ولو ها هستند.

مکانیزم تخلیه دیلوج ولو نیز بسته به نوع سیستم کشف حریق می تواند از نوع برقی، پنوماتیک ویا هیدرولیک باشد. سایزهای دیلوج ولوها معمولا از سایز 2 اینچ تا 10 اینچ دارای تاییدیه های بین المللی و سایزهای 12 و 16 اینچ نیز بدون تاییدات بین المللی می باشد.

دیلوج ولوهای خاص با قابلیت کنترل فشار پایین دستی، آب کمک شایانی به مدیریت درست مصرف در زمان حریق و تسهیل محاسبات هیدرولیکی سیستم می کنند.  

همچنین به جهت سهولت نصب این شیر، می توان این شیر را بصورت یک مجموعه کامل شامل شیرآلات ایزوله و بای پس، و لوله کشی بصورت یک پکیج دیلوج اسکید ساخت.

امکان محافظت مجموعه شیر از خطر یخ زدگی در مناطق سردسیر با استفاده از مکانیزم Heat Tracing و یا قرار دادن در جعبه با بخاری مناسب نیز فراهم می باشد.

اسپری نازل

ساده ترین و در عین حال دقیق ترین ابزار پاشش آب در سیستم های اتوماتیک اسپری آب می باشد. از نظر الگوی پاشش به گونه های مخروط کامل(Full Cone)، مخروط تخت (Flat Cone)، زین اسبی، جریان برعکس و مارپیچی تقسیم می شوند.

از نظر سرعت پاشش آب به دو نوع سرعت متوسط (Medium Velocity) و سرعت بالا (High Velocity) تقسیم می شوند.

مشخصه های یک اسپری نازل شامل موارد ذیل می باشد که در زمان طراحی و سفارش گذاری باید مد نظر قرار گیرد:

  1. جنس بدنه و دفلکتور که می تواند از آلیاژهای مختلف مس ویا استیل باشد.
  2. K Factor: که نشاندهنده میزان دبی خروجی آب از اسپری نازل در فشار های مختلف بر اساس فرمول    می باشد که در آن Q میزان دبی بر حسب لیتر بر دقیقه و P فشار ورودی به اسپری نازل بر حسب بار می باشد.
  3. زاویه پاشش: زاویه پره های دفلکتور اسپری نازل از یکدیگر که موجب منحرف شدن جریان آب خروجی از اوریفیس نازل شده و الگوی پاشش را بوجود می آورند. این زاویه سطح پوشش نهایی اسپری نازل را نیز تعیین می نماید.
  4. سایز ورودی و استاندارد رزوه مورد نظر